Boekelse uitvinder in de pers

Boekelse uitvinder in de pers

Uit rubriek ‘Om de Hoek’ van Buurter (Brabants Dagblad):

Het lijkt op een stripboek waarbij uitvinders ineens een gloeilampje boven hun hoofd krijgen na een briljante ingeving. Zoiets gebeurde ook bij André Emonds (62) toen hij eind vorig jaar een akker draineerde. Inmiddels is hij een heuse uitvinding rijker die luistert naar de naam ‘peilgestuurd drainagesysteem’. En, ook mooi, al heel wat keren verkocht aan diverse boeren en tuinders. En dat gebeurt ook niet altijd bij slimme uitvindingen.
Lees hier het krantenknipsel.

De ondernemer heeft samen met zijn broer al veertig jaar een grondverzetbedrijf in Boekel, waarvan twintig jaar drainagewerkzaamheden. Zijn uitvinding heeft daar alles mee te maken. Met zijn vondst kunnen boeren en tuinders het regenwater namelijk veel beter vasthouden waardoor ze minder hoeven te beregenen.

Buurter zal proberen om het uit te leggen. Veel boeren en tuinders hebben onder hun land een systeem van pijpen en leidingen liggen waarmee het regenwater wordt afgevoerd. Dat drainagesysteem loopt via een put, meestal aan de rand van het land, de sloot in waarna het wegstroomt. Nadeel daarvan is dat het water soms te snel wordt afgevoerd. „Dat gebeurt ook tijdens droge periodes als er net ingezaaid is. Dat is gekkenwerk. Want dan hebben de gewassen het water hard nodig”, vertelt André.

Door de put niet op het land maar een meter dieper in het talud van de sloot te zetten heeft de Boekelaar dat probleem opgelost. Met een regelbare peilbuis in de put kan de boer nu zelf bepalen of het water wel of niet via de sloot wegstroomt. En da’s veel makkelijker dan duizend liters moeten sproeien. De uitvinding stond afgelopen zondag op de landbouwbeurs in Someren en was genomineerd voor de innovatietrofee. De jury roemde de ‘eenvoud’ van de uitvinding. „Het gezond boerenverstand heeft een goed toepasbare methode bedacht voor een betaalbare prijs”, aldus de deskundigen. Iets nieuws ontdekken is als een tweede natuur van Emonds. „Vanaf mijn vijftiende heb ik allerlei machines voor eigen werkzaamheden ontworpen. Mijn vrouw kreeg het idee om nu octrooi aan te vragen, zodat het niet nagemaakt kan worden, wat in het verleden wel gebeurde. We hebben al tachtig systemen verkocht”, aldus de slimme Boekelaar.

Bron: Brabants Dagblad, 9 september 2010, pag. 26

beheerder

Website:

You must be <a href="https://emondsbv.nl/wp-login.php?redirect_to=https%3A%2F%2Femondsbv.nl%2Fboekelse-uitvinder-in-de-pers%2F">logged in</a> to post a comment